Siirry pääsisältöön

Mitä Veturointi-toiminta on?

Mitä Veturointi-toiminta on?

Veturointi-toiminnassa nuoret aikuiset lastensuojelun kokemustoimijat toimivat nuorten sekä perheiden ja muiden lähiverkostojen tukena elämän muutosvaiheissa. Toiminnalla tuetaan nuoren omaa toimijuutta, elämän ja arjen hallintaa, hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta sekä vahvistetaan nuorten ja kokemustoimijoiden osallisuutta lastensuojelun toiminnassa ja kehittämisessä.

Veturointi-toimintaa on kehitetty Oulun seudulla vuosina 2015–2017 toteutetussa Veturointi-hankkeessa, jonka pohjalta kehittämistyötä jatketaan Oulun/Pohjois-Pohjanmaan sekä Turun/Varsinais-Suomen alueilla osana STEA:n Kaikille eväät elämään -avustusohjelmaa vuosina 2017-2020. Veturointi-toiminta koostuu yksilöllisestä tuesta, ryhmämuotoisesta toiminnasta, tapahtumista, koulutuksista ja valmennuksista sekä monitasoisesta vaikuttamistyöstä. Toimintaa toteuttaa Auta Lasta ry yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten kumppanien kanssa.

Mitä Veturoinnissa tehdään?

-Veturointi tarjoaa nuorille vertaistukea, jota antaa valmennettu Veturi. Lisäksi nuorilla on mahdollisuus osallistua samaan aikaan myös ryhmätoimintoihin tai pelkästään ryhmään ilman omaa Veturia.

Mitä nuori Veturoinnista saa?

- Nuori saa oman Veturin, jonka kanssa voi yhdessä tehdä asioita, vaikka käydä salilla kuntoilemassa, kahvilassa juttelemassa tai kokeilla uusia harrastuksia. Veturi voi olla myös avuksi erilaisten lomakkeiden täyttämisessa ja kaverina jonottamassa virastossa. Nuoren ja Veturin välinen suhde on luottamuksellinen, Veturina toimiva on sitoutunut vaitioloon. Veturi voi myös olla tulkkina viranomaisen ja nuoren välillä ja kannustaa jälkihuollon palveluihin. Veturina toimivalla nuorella aikuisella on mahdollisuus saada työssä ohjaamista ja tukea hankkeen työntekijöiltä aina tarvitessaan.
- Nuori voi myös osallistua ryhmämuotoiseen toimintaan, joita Veturit vetävät. Ryhmässä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan ja kuulla muiden kokemuksista, kokeilla uusia harrastuksia, tehdä muita mukavia asioita ja ideoida toimintaa yhdessä Vetureiden kanssa. Ryhmätoiminnossa on mahdollisuus tavata muita nuoria ja saada tietoa itselle tärkeistä ja ajankohtaisista asioista.

Keitä tyyppejä Veturoinnissa työskentelee?

Tällä hetkellä Veturoinnissa työskentelee alueellisesti kolme työntekijää Oulussa sekä Turussa. Oulussa työskentelevät projektipäällikkö Mervi Saloheimo  ja kaksi ohjaajaa/asiantuntijaa. Turussa puolestaan projektisuunnittelijana Hanna Oikarinen ja kaksi ohjaajaa/asiantuntijaa.

Tämän lisäksi Vetureina eli ohjaajina työskentelevät toimivat tuntityöläisinä, niin nuorten tukemisen kuin erilaiset kehittämis- ja vaikuttamistyön parissa.

Milloin toiminta on alkanut ja milloin se loppuu?

- Toiminta on aloitettu vuonna 2015. Tällä hetkellä hankerahoitus jatkuu vuoden 2020 loppuun. Toiminnalle haetaan jatkorahoitusta vuodesta 2021 eteenpäin.

Onko toiminnassa mukana yhteistyökumppaneita?

-  On. Oulun alueella yhteistyössä ovat mukana Oulun kaupunki, Vuolle Setlementti ry, Nuorten Ystävät ja monia muita yhteistyökumppaneita on toiminnan aikana tullut mukaan. Turussa yhteystyökumppeina toimivat mm. Turun kaupunki, Nuorten Ystävät, Perhekuntoutuskeskus Lauste ry, Ehjä ry ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt

Millä alueella on toimintaa?

- Oulussa Veturointi-toiminnan toimisto on Kumppanuuskeskuksessa, Kansankatu 53, Oulun keskustan tuntumassa Eu-Lyötyssä. Toiminta tapahtuu Oulun seudulla.

- Turussa toimisto sijaitsee Perhetalo Heidekenillä, Sepänkatu 3. Toiminta tapahtuu Turun seudulla.

- Tapaamiset nuorten kanssa voivat olla kahvilassa, kirjastossa, kuntosalilla, nuoren kotona tai erilaisissa harrastuspaikoissa, mitä nuori ja Veturi keksivät yhdessä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YKSINÄISYYS, JONKA KANSSA KAMPPAILEMME LÄHES JOKAINEN

  Yksinäisyys, Jonka kanssa kamppailemme lähes jokainen Monet meistä kamppailevat yksinäisyyden kanssa jossain vaiheessa elämää. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa yksinäisyys on korostunut ja tämä on vaikeaa aikaa varmasti meille kaikille. Halusimme Veturointi-toiminnassa tarjota vertaistuellisia etätapaamisia nuorille yksinäisyyden teemoihin liittyen. Korona rajoitusten vaikeimmat hetket   Itselle sekä tapaamilleni nuorille koronatilanne on ollut melko vaikeaa aikaa. Se on rajoittanut elämäämme sekä vaikuttanut henkiseen vointiimme. On hetkiä, jolloin olen ollut loppu henkisesti. Raskainta ovat sellaiset hetket, joita ei pääse viettämään ystävien, sukulaisten ja läheisten kanssa, kuten aiemmin. Arkemme ovat muuttuneet. Emme näe luokkakavereitamme, työt ovat siirtyneet etätöiksi, terapia on siirtynyt osittain videopuheluiksi. Aiemmin meitä voimaannuttaneet hetket ystävien kanssa kahvilassa, leffassa tai vaikkapa salilla toteutuvat yhä harvemmin. Vietämme nykyään suurimman o

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni?

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni? Olin 8-vuotias, kun sosiaalityöntekijä teki sen päätöksen. Paperissa luki, että meidän kotimme oli lapselle turvaton kasvuympäristö. Päädyin asumaan lastenkotiin, missä minun ei enää tarvinnut pelätä vanhempieni juomista tai väkivaltaa. Samalla kuitenkin jouduin tuntemaan huolta muista sisaruksistani, jotka jäivät kotiin asumaan vanhempieni kanssa. Mietin, että olinko tehnyt jotain väärin, kun vain minut otettiin pois kotoa. Tuntui ristiriitaiselta ajatella, että miten kotimme olisi vain minulle turvaton kasvuympäristö ja muille sisaruksilleni turvallinen. Olinko se minä, joka teki kodistamme turvattoman ja sai vanhemmat käyttämään päihteitä ja toimimaan väkivaltaisesti meitä lapsia kohtaan? Sosiaalityöntekijä ei perustellut päätöstään jättää loput sisaruksistani kotiin. Sisarukset jäivät myös vaille tietoa siitä, että mihin minut vietiin ja miksi. Veljeni katkaisi välinsä minuun, koska hän koki, että petin

Minä uskoin itseeni

MINÄ USKOIN ITSEENI  Kun lähtee tavoittelemaan unelmaansa, kukaan ei saa lannistaa sinua sanomalla sinusta ei ole siihen. Sellaisia ihmisiä ei tarvitse kuunnella, jos tuntee itse, että minusta on siihen. Elämän risteyskohdissa kannattaa olla jääräpäisen päättäväinen ja pitää omista unelmista kiinni kynsin ja hampain. On oltava päättäväinen. Minä lähdin tavoittelemaan unelmaani jatko-opinnoista, vaikka tiesin rajoitteeni ja ettei läheiseni ja opettajani tukeneet minua. Tajusin haluavani työskennellä ohjaaja-alalla. Viimeisessä TET-harjoittelussa minulla syttyi lamppu, että haluan opiskella alaa, jossa voin työskennellä ihmisten kanssa ja nimenomaan nuorten parissa.  Selvitin, missä voisin opiskella ohjausalaa ja löysin Lohjalla sijaitsevan opiston. Sinne minä hakisin yhteishaussa! Opisto oli Kanneljärven kansanopisto ja sieltä valmistuisi nuoriso -ja vapaa-ajanohjaajaksi. Tiesin haluavani pois kotoa, joten Lohjalla sijaitseva opisto olisi siitäkin syystä täydellinen vaih