Siirry pääsisältöön

Laitosnuoresta kokemusohjaajaksi

Otsikon sisältämä metamorfoosi oli eräässä diassa, jota esittelimme viime keväänä jälkihuoltoseminaarissa. Kerroimme hankkeen vaikutuksista meihin, sen työntekijöihin. Kenestäkään muusta en puhu tuolla termillä, laitosuori, mutta sanan haltuunottamiseksi monesti käytän sitä itse itsestäni. Onhan se aika raflaava sanana, paljon painolastia ja leimoja, mitkä eivät välttämättä ihmiselle edes kuuluisi.

Olen jo aikaisemmin saanut kokea sen, että sitä kokemuksesta kertynyttä tietoa arvostetaan, ja ollut osallisena monenalaisissa ryhmissä ja tapahtumassa sitä varten, että puhuisin siellä. Viime kevään reissu Helsinkiin jälkihuoltoseminaariin vahvisti tätä kokemusta; seminaarin ensimmäisen päivän iltaan kuului illanvietto mihin mekin työkavereiden kanssa osallistuimme.

 En ole tainnut sitä kertoa, että Auta Lasta ry, jonka leivissä kokemusohjaajana tällä hetkellä teen töitä, ylläpitää lastenkotia, jonne olin sijoitettuna teini-iässäni. Tiedän, vähän hassu kuvio. Työsopimukseni on allekirjoittanut lastenkodin johtaja. Sama henkilö on jokunen vuosi sitten allekirjoittanut mm. erilaisia rajoittamispäätöksiä liittyen esimerkiksi lastenkodin ulkopuolella liikkumiseen. Pertti sanoikin eräässä seminaarissa, että huomattavasti mukavempi oli allekirjoittaa työsoppari kuin rajoittamispäätös Niinalle.

Niin, ja illanvietosta sitten siis, jossa oli Auta Lasta ry:n lastenkodin, Heinäsalmen eli Heiniksen henkilökuntaa mukana muiden seminaariin osallistujien lisäksi. Istuimme samassa pöydässä, mm. minun silloinen omaohjaajani oli siinä ja muita samaan aikaan kanssani olleita ohjaajia. Keskustelimme työasioita, mutta jossakin vaiheessa moni muisteli näkemiään leffoja nuoruudestaan ja muita mukavia muistoja. Minulla tuli fiilis siitä, että enää pöydän äärellä ei olekaan entinen laitosnuori ja hänen omaohjaajansa, vaan ihmisia, jotka  sattuvat työskentelemään samassa firmassa.

Toisalta en sijoituksen aikanakaan ihan totaalisesti ottanut leimoja vastaan, mitä olisi tullut, vaan näin toisenlaisiakin mahdolisuuksia. Ja se halu todistaa ne ennakkoluulot vääriksi ajoi jollakin mittarilla menestymään. Suorittamaan koulun ihan suhteellisin hyvin arvosanoin ja hakeutumaan lukioon. Harrastamaan monenlaista, kuten teatteria ja olinpa eräässä kaupunginteatterin näytelmässäkin avustajana yhdessä lukiokavereiden kanssa.

Mutta tiedän sen, ettei ole mikään itsenstäänselvyys, että kykenee kyseenalaistamaan toisaalta tulevia leimoja. Siksikin koen oikeutena ja velvollisuutena olla tekemässä duunia sen eteen, että lastensuojelunpiirissä olevat nuoret eivät joutuisi leimatuiksi tulevaisuudessa. Ja vaikka juuri lastensuojeluun liittyviä leimoja en välttämättä ole niin omakseni vastaanottanut, monenlaisia, haitallisia ja tuhoisia uskomuksia olen itseeni omaksunut vuosien saatossa. Ja tiedän, että ne rajoittavat elämistä, ja aiheuttavat paljon pahaa oloa kokijalleen.

Yksi kokemus on jäänyt mieleeni  kun mietin, että miksi sitä on nyt tässä eikä kenties jossain muualla huonommassa elämäntilantessa. Erään kerran kun omaohjaajani, heiniksen johtaja ja varajohtaja ja verkostoni muita ihmisiä olivat koolla kriisipalaverissa ja kovasti pohdittiin mitä minä elämälläni teen ja mitä pitäisi tehdä jotta asiat kääntyisivät parempaan suuntaan. Eräs henkilö tuosta porukasta sitten totesi sellaisen, että Niina, jos joku täällä Heiniksestä kirjoittaa kirjan niin se olet sinä. Me halutaan tulla M:n (omaohjaajani silloin) kanssa hakeen sinulta omistuskirjoitusta Suomalaiseen kirjakauppaan, älä pilaa sitä mahdollisuutta.

Nähdä toinen ihminen sellaisena kuin hän parhaimmillaan on, sanottiin eräässä kouluspäivässä, jossa olimme tiimin kanssa itsekin kouluttamassa kohtaamiseen liittyen. Ja edellisen ajattelen olevan sitä, nähdä se potentiaali mikä toisessa on, mitä toinen ei vielä itse kykene näkemään itsessään.
 Jonain päivänä se toinen näkee ja uskoo siihen samaan itsekin.

Ja voin paljastaa, että kyllä, tällä hetkellä minulla on aihe  ja kirjoittaminen alkanut. Ehkä aikaa menee pitempäänkin kuin on valmis tuotos käsissä, mutta nyt varsinkin kun julkisesti paljastan, pitää projekti jonain päivänä saada päätökseen :D.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YKSINÄISYYS, JONKA KANSSA KAMPPAILEMME LÄHES JOKAINEN

  Yksinäisyys, Jonka kanssa kamppailemme lähes jokainen Monet meistä kamppailevat yksinäisyyden kanssa jossain vaiheessa elämää. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa yksinäisyys on korostunut ja tämä on vaikeaa aikaa varmasti meille kaikille. Halusimme Veturointi-toiminnassa tarjota vertaistuellisia etätapaamisia nuorille yksinäisyyden teemoihin liittyen. Korona rajoitusten vaikeimmat hetket   Itselle sekä tapaamilleni nuorille koronatilanne on ollut melko vaikeaa aikaa. Se on rajoittanut elämäämme sekä vaikuttanut henkiseen vointiimme. On hetkiä, jolloin olen ollut loppu henkisesti. Raskainta ovat sellaiset hetket, joita ei pääse viettämään ystävien, sukulaisten ja läheisten kanssa, kuten aiemmin. Arkemme ovat muuttuneet. Emme näe luokkakavereitamme, työt ovat siirtyneet etätöiksi, terapia on siirtynyt osittain videopuheluiksi. Aiemmin meitä voimaannuttaneet hetket ystävien kanssa kahvilassa, leffassa tai vaikkapa salilla toteutuvat yhä harvemmin. Vietämme nykyään suurimman o

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni?

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni? Olin 8-vuotias, kun sosiaalityöntekijä teki sen päätöksen. Paperissa luki, että meidän kotimme oli lapselle turvaton kasvuympäristö. Päädyin asumaan lastenkotiin, missä minun ei enää tarvinnut pelätä vanhempieni juomista tai väkivaltaa. Samalla kuitenkin jouduin tuntemaan huolta muista sisaruksistani, jotka jäivät kotiin asumaan vanhempieni kanssa. Mietin, että olinko tehnyt jotain väärin, kun vain minut otettiin pois kotoa. Tuntui ristiriitaiselta ajatella, että miten kotimme olisi vain minulle turvaton kasvuympäristö ja muille sisaruksilleni turvallinen. Olinko se minä, joka teki kodistamme turvattoman ja sai vanhemmat käyttämään päihteitä ja toimimaan väkivaltaisesti meitä lapsia kohtaan? Sosiaalityöntekijä ei perustellut päätöstään jättää loput sisaruksistani kotiin. Sisarukset jäivät myös vaille tietoa siitä, että mihin minut vietiin ja miksi. Veljeni katkaisi välinsä minuun, koska hän koki, että petin

Minä uskoin itseeni

MINÄ USKOIN ITSEENI  Kun lähtee tavoittelemaan unelmaansa, kukaan ei saa lannistaa sinua sanomalla sinusta ei ole siihen. Sellaisia ihmisiä ei tarvitse kuunnella, jos tuntee itse, että minusta on siihen. Elämän risteyskohdissa kannattaa olla jääräpäisen päättäväinen ja pitää omista unelmista kiinni kynsin ja hampain. On oltava päättäväinen. Minä lähdin tavoittelemaan unelmaani jatko-opinnoista, vaikka tiesin rajoitteeni ja ettei läheiseni ja opettajani tukeneet minua. Tajusin haluavani työskennellä ohjaaja-alalla. Viimeisessä TET-harjoittelussa minulla syttyi lamppu, että haluan opiskella alaa, jossa voin työskennellä ihmisten kanssa ja nimenomaan nuorten parissa.  Selvitin, missä voisin opiskella ohjausalaa ja löysin Lohjalla sijaitsevan opiston. Sinne minä hakisin yhteishaussa! Opisto oli Kanneljärven kansanopisto ja sieltä valmistuisi nuoriso -ja vapaa-ajanohjaajaksi. Tiesin haluavani pois kotoa, joten Lohjalla sijaitseva opisto olisi siitäkin syystä täydellinen vaih